Opinie o Nas
 




 

Pieczarki - biuletyn producenta pieczarek 3/2017

  • Dodaj recenzję:
  • Kod towaru: 5875988825663
  • Producent: Hortpress
  • Dostępność: Dostępny na magazynie
  • Historia ceny

  • Cena netto: 12,04 zł
    13,00 zł
  • szt.

Kwartalnik „Pieczarki“ służy rozwojowi pieczarkarstwa w Polsce od 1959 r. Adresowany jest przede wszystkim do producenta pieczarek oraz producentów podłoża, grzybni, przetwórców grzybów. Artykuły dotyczą najnowszych technologii uprawy pieczarek i boczniaka, chorób i szkodników oraz ekonomiki produkcji (w tym marketing, polityka rolna w Polsce i w UE).

 

W numerze 3/2017

Ergo – dr Krystian Szudyga

Technologia uprawy
Sygnały – dr Krystian Szudyga
Dyktylium i inne choroby pieczarki a okrywa – dr Nikodem Sakson
Co z 40kg/m2 – dr Nikodem Sakson
Samodzielny wysiew dokarmiaczy i dodatków do podłoży – inż. Maciej Grzeszek, dr Nikodem Sakson
Stronniczy przegląd wydarzeń branżowych. Wzrost zainteresowania uprawą pieczarki brązowej – inż. Maciej Grzeszek
Sekretne życie grzybni – mgr inż. Wojciech Konieczny
Elektroniczny pomiar wilgotności powietrza w hali uprawowej – dr Michał Michałkiewicz

Ochrona pieczarki
Badania nad możliwością wykorzystania olejków eterycznych w zwalczaniu szkodników pieczarki –  dr Piotr Szafranek
Skuteczne metody ograniczania chorób bakteryjnych w uprawie pieczarki w okresie jesiennym – dr inż. Joanna Szumigaj-Tarnowska

Ekonomika produkcji i aspekty prawne
Ceny pieczarek – mgr Grażyna Stępka
Prognoza produkcji i eksportu świeżych i przetworzonych pieczarek w Polsce w 2017 r. – mgr inż. Tomasz Smoleński
Polski import świeżych i przetworzonych pieczarek – mgr inż. Tomasz Smoleński
Uciążliwość zapachowa – metody jej zapobiegania i zmniejszania oraz regulacje prawne – Jakub Janeta, Ewa Stec-Janeta, Michał Skrzypski

Walne zgromadzenie członków Stowarzyszenia Branży Grzybów Uprawnych

Zdrowie
Grzyby źródłem umami – szlachetnego i delikatnego smaku – Katarzyna Sobieralska, Iwona Golak-Siwulska

Branżowe rozmaitości
Wspaniałe potrawy z grzybów – Iwona Golak-Siwulska
Recenzja książki „Smaki boczniaka” – dr Krzysztof Szudyga
Branżowe rozmaitości – mgr inż. Grażyna Stępka
Święto Pieczarki 2017 w Wielichowie
25 lat firmy Wokas
Łosickie święto pieczarki „Pieczarkalia”