Asahi SL 500ml
- Dodaj recenzję: (Zobacz recenzje)
- Kod towaru: 5907772514139
- Producent: Arysta Lifescience / UPL OPEN AG
-
Dostępność: Brak na magazynieCzas realizacji: Wysyłka w 24h
- Historia ceny
- Do Użytku Profesjonalnego: TAK
- Do Użytku Amatorskiego: TAK
-
Cena netto: 62,96 zł
68,00 zł - szt.
Asahi SL jest biostymulatorem w świetle prawa, z punktu widzenia biologii rośliny oraz korzyści dla upraw. Biostymulatory są preparatami stosowanymi w uprawie roślin, w celu usprawnienia procesów wzrostu i rozwoju. Ich wpływ na rośliny nie wynika z bezpośredniego udziału w regulacji procesów
życiowych, lecz z oddziaływania na metabolizm w szerokim tego słowa znaczeniu.
Zalety:
- Asahi SL gwarantuje optymalne warunki wzrostu od początku sezonu wegetacyjnego
- przygotowuje rośliny do ewentualnych stresów
- wpływa na rozwój wegetatywny warzyw
- bierze udział w rozwoju generatywnym: zawiązywanie kwiatów, zawiązywanie owoców
- efektywnie wspomaga wykorzystanie nawozów pozakorzeniowych
Biostymulatory stymulują syntezę naturalnych hormonów, niekiedy zwiększają ich aktywność, usprawniają pobieranie składników mineralnych, intensyfikują podziały komórkowe itp. Dzięki temu powodują zwiększenie odporności na niekorzystne warunki środowiska, w którym rosną rośliny. Stosowanie biostymulatorów w technologii upraw roślin powoduje zwiększenie plonu, często przy jednoczesnym wzroście jego jakości.
Biostymulatory w odróżnieniu od hormonów roślinnych usprawniają zachodzące w roślinach procesy życiowe bez modyfikowania ich naturalnego przebiegu.
Zawartość substancji aktywnych:
MECHANIZM DZIAŁANIA
Asahi SL ma unikalny mechanizm działania. Został on dogłębnie przebadany zarówno na poziomie genu, komórki, jak i całej rośliny.
Po zabiegu cząsteczki aktywne Asahi SL przechodzą łatwo do komórek roślinnych, gdzie są metabolizowane do komponentów naturalnie występujących w roślinie. Działanie widoczne jest na każdym poziomie organizacyjnym rośliny, zaczynając od biochemicznych i molekularnych procesów zachodzących w komórkach roślinnych, poprzez procesy fizjologiczne wpływające na poszczególne organy, aż do efektów widocznych na poziomie całej rośliny.
Zmiany na poziomie molekularnym potwierdzone zostały dzięki obserwacji zmian w ekspresji genów (pomiar za pomocą mikromacierzy). Wśród genów ze zmienioną ekspresją pod wpływem działania Asahi SL, większość (>90%) wykazywało podwyższoną aktywność. Geny te w roślinie odpowiadają za wzrost i rozwój roślin zarówno wegetatywny, jak i generatywny, fotosyntezę, gospodarkę hormonalną, transport oraz odporność na czynniki stresowe.
Zabieg Asahi SL wspomaga roślinę w odpowiedzi na różnego rodzaju stresy abiotyczne, jak: niska temperatura, susza, nadmierne uwilgotnienie, zasolenie, obecność metali ciężkich, fitotoksyczność pestycydów i nawozów. Poprzez wzrost aktywności enzymów antyutleniających Asahi SL przyczynia się do obniżenia stresu oksydacyjnego powodującego starzenie się i rozpad komórek.
ZALECENIA STOSOWANIA
Asahi SL zawiera w składzie związki fenolowe, które naturalnie występują w roślinach wchodząc w skład każdej żywej komórki roślinnej. Preparat nie posiada okresu karencji. Okres półtrwania preparatu wynosi od 1 do 7 godzin, zatem nie ma niebezpieczeństwa obecności pozostałości preparatu w produktach rolniczych nawet w przypadku stosowania bezpośrednio przed zbiorem.
Preparat można stosować w blisko 30 rodzajach upraw zarówno rolniczych, warzywniczych jak i sadowniczych.
DAWKOWANIE
Uprawa | Maksymalna/ zalecana dawka środka dla jednorazowego zastosowania |
Termin stosowania | Maksymalna liczba zabiegów |
---|---|---|---|
ROŚLINY ROLNICZE | |||
Pszenica ozima | 0,6 l/ha | Stosować od początku fazy krzewienia do końcowej fazy nabrzmiewania pochwy liściowej | 2 (co 20-50 dni) |
Burak cukrowy | Stosować od fazy dwóch liści właściwych do fazy, gdy korzeń osiąga wielkość wymaganą do zbioru | 4 (co 7-30 dni) | |
Rzepak ozimy | Stosować od początku wydłużania pędu do końca fazy kwitnienia | 2 (co 30-60 dni) | |
Kukurydza | Stosować od fazy 4-go liścia do fazy gdy kwitnie górna i dolna część wiechy, a znamiona słupków na kolbach są całkowicie wykształcone | 2 (co 14-21 dni) | |
Ziemniak | 0,5 l/ha | Stosować od początku zakrywania międzyrzędzi do końca fazy kwitnienia pierwszego kwiatostanu | 4 (co 7 dni) |
Marchew | Stosować od fazy drugiego liścia do fazy, gdy korzenie osiągną 50% typowej średnicy | 3 (co 7-30 dni) | |
Pomidor (w gruncie) |
Stosować od fazy rozwiniętego drugiego liścia właściwego na pędzie głównym do fazy, gdy 10% owoców uzyskuje typową barwę | 5 (co 5 dni) | |
ROŚLINY WARZYWNE | |||
Ogórek (w gruncie) |
0,6 l/ha | Stosować od fazy rozwiniętego drugiego liścia właściwego na pędzie głównym do fazy, gdy piąty owoc na pędzie głównym osiąga typowy kształt wielkość zbiorczą | 3 (co 7 dni) |
ROŚLINY SADOWNICZE | |||
Jabłoń | 0,6 l/ha | Stosować od fazy widocznych pąków kwiatowych do fazy, gdy owoc osiąga połowę typowej wielkości | 3 (co 7-14 dni) |
Wiśnia | Stosować od fazy, gdy pierwsze kwiaty są otwarte do fazy, gdy owoc osiąga ok 90% typowej wielkości | 3 (co 7-14 dni) | |
Czarna porzeczka |
Stosować od fazy rozwiniętego pierwszego liścia do fazy, gdy wytworzonych jest 50% owoców | 2 (co 7-30 dni) | |
Maliny | Stosować od fazy, gdy widoczne są pierwsze płatki kwiatów do fazy, gdy 50% owoców osiągnęło typową wielkość | 4 (co 7-30 dni) | |
Truskawki | Stosować od fazy rozwiniętego drugiego liścia do fazy, gdy nasiona są wyraźnie widoczne na tkance dna kwiatowego | – | |
STOSOWANIE ŚRODKA OCHRONY ROŚLIN W UPRAWACH I ZASTOSOWANIACH MAŁOOBSZAROWYCH |
|||
ROŚLINY SADOWNICZE | |||
Agrest | 0,6 l/ha | Stosować od fazy rozwiniętego pierwszego liścia do fazy, gdy wytworzonych jest 50% owoców | 3 (co 7 dni) |
Aronia | |||
Borówka wysoka | |||
Czereśnia | Stosować 1-3 razy w ciągu sezonu wegetacyjnego, od fazy, gdy pierwsze kwiaty są otwarte do fazy, gdy owoc osiąga ok 90% typowej wielkości | 3 (co 7 dni) | |
Grusza | 0,6 l/ha | Stosować od fazy widocznych pąków kwiatowych do fazy, gdy owoc osiąga połowę typowej wielkości | 4 (co 7 dni) |
Śliwa | stosować od fazy gdy pierwsze kwiaty są otwarte do fazy, gdy owoc osiąga ok 90% typowej wielkości | 3 (co 7 dni) | |
ROŚLINY WARZYWNICZE | |||
Brokuł zwyczajny |
0,5 l/ha | Stosować od fazy rozwiniętego drugiego liścia właściwego do fazy osiągnięcia połowy docelowej wielkości główki | 3 (co 7 dni) |
Burak ćwikłowy | 0,6 l/ha | Stosować od fazy dwóch liści właściwych do fazy, gdy korzeń osiąga wielkość wymaganą do zbioru | 4 (co 7 dni) |
Cebula | 0,5 l/ha | Stosować od fazy rozwiniętego drugiego liścia właściwego do fazy osiągnięcia połowy docelowej wielkości cebuli | 3 (co 7 dni) |
Cukinia | 0,6 l/ha | Stosować od fazy rozwiniętego drugiego liścia właściwego na pędzie głównym do fazy, gdy piąty owoc na pędzie głównym osiąga typowy kształt i wielkość zbiorczą | 3 (co 7 dni) |
Kapusta pekińska |
0,5 l/ha | Stosować od fazy rozwiniętego drugiego liścia właściwego do fazy osiągnięcia połowy docelowej wielkości główki | 3 (co 7 dni) |
Papryka | Stosować od fazy rozwiniętego drugiego liścia właściwego na pędzie głównym do fazy, gdy 10% owoców uzyskuje typową barwę | 5 (co 5 dni) | |
Pietruszka | Stosować od fazy drugiego liścia do fazy, gdy korzenie osiągną 50% typowej wielkości | 3 (co 7 dni) | |
Seler | 3 (co 7 dni) |