Por na kiełki 1g Vilmorin
Przeznaczenie: Idealne jako dodatek do dań głównych, sałatek i kanapek.
Warunki: Kiełki pora mają właściwości bakteriobójcze i obniżają poziom złego cholesterolu.
Zastosowanie: Kiełki pora są smacznym dodatkiem do sosów, twarogu czy ziemniaków. Doskonale wzbogacają smak sałatek i kanapek. W kiełkach znajdują się białka oraz minerały potrzebne do prawidłowego rozwoju organizmu i funkcjonowania człowieka.Produkcja kiełków: Wypłukane nasiona zalać w wyprażonym słoiku letnią wodą. Moczyć przez 12 godzin, następnie wodę zlać, nasiona ponownie przepłukać, słoik nakryć gazą i obwiązać. Na gazę wyłożyć nasiona i odstawić w ciepłe, nienasłonecznione miejsce na około 9 dni. Naczynie z kiełkami najlepiej przykryć, w ciemności kiełki rosną szybciej i są dłuższe. W ciągu dnia zaleca się 2-3 krotne ich zraszanie.