Ekoplon Słomvital 5L uzyskaj więcej z resztek pożniwnych
Uzyskaj więcej z resztek pożniwnych !
Strzał w 10 !
- Przyspieszenie rozkładu resztek pożniwnych
- Odzyskanie większej ilości składników pokarmowych dla uprawy następczej
- Ukierunkowanie przemian resztek pożniwnych w stronę powstawania związków humusowych
- Ograniczenie zjawiska obniżania pH gleby wskutek rozkładu materii organicznej
- Ograniczenie zjawiska głodu azotowego u rośliny uprawianej następczo
- Ograniczenie presji patogenów bytujących na resztkach pożniwnych
- Zwiększenie pojemności buforowej gleby, w tym pojemności wodnej
- Ograniczenie rozwoju grzybów i wzrost liczebności bakterii na skutek działania wapnia
- Dobrane mikroskładniki pod kątem prawidłowych przemian azotowych oraz rozwoju bakterii
- Łatwiejsza uprawa gleby.
ZNACZENIE MATERII ORGANICZNEJ W GLEBIE
WPŁYW NA WŁAŚCIWOŚCI FIZYCZNE
- Przyczynia się do tworzenia struktury gruzełkowej gleby - poprawa warunków wodno-powietrznych
- Korzystnie wpływa na porowatość zwięzłość i lepkość
- Zwiększa pojemność wodną
- Zmienia zabarwienie gleb na ciemniejsze - silniejsze, szybsze nagrzewanie
WPŁYW NA WŁAŚCIWOŚCI BIOLOGICZNE
- Zawiera substancje wzrostowe oddziałujące na rośliny
- Działa fitosanitarnie poprzez korzystny wpływ na rozwój organizmów
WPŁYW NA WŁAŚCIWOŚCI CHEMICZNE
- Zwiększa pojemność sorpcyjną gleb
- Jest skutecznym systemem buforującym
- Reguluje procesy redoks
- Dostarcza składników pokarmowych dla roślin
ZNACZENIE PIERWIASTKÓW W PROCESIE MINERALIZACJI
WAPNIA
- Rozkład materii organicznej jest jedną z przyczyn obniżania się pH gleby [zakwaszania gleb)
- Podniesienie pH roztworu glebowego powoduje przesunięcie rozwoju mikrofiory glebowej w kierunku bakterii, natomiast obniżenie pH sprzyja rozwojowi grzybów
- Wapń pełni funkcję stabilizatora komórek i błon cytoplazmatycznych (bakterie to organizmy jednokomórkowe, więc stabilność komórki to stabilność całego organizmu)
- Aktywuje dużą grupę enzymów, w tym enzymy kompleksu manganowego (pozytywna korelacja wapnia i manganu).
MANGANU
- Bakterie odpowiedzialne za proces mineralizacji przeprowadzają większość swoich procesów biochemicznych tak samo jak inne rośliny (choć roślinami botanicznie nie są)
- Mangan zatem pełni te same funkcje metaboliczne jak w roślinach:
- składnik rybosomów [kompleks służący do produkcji białek w procesie translacji]
- aktywacja polimerazy RAA [obydwa procesy są podstawą namnażania się bakterii]
- kontrola aktywności enzymów
- ograniczenie syntezy węglowodanów przy niedoborze Mn (brak możliwości przetwarzania węgla w energię użyteczną dla mikroorganizmów).
MOLIBDENU
- Molibden jest konieczny do sprawnego prowadzenie procesów przemian azotu zawartego w materii organicznej (reduktaza azotanowa, nitrogenaza) -wpływa na możliwości samo zaspokojenia potrzeb azotowych mikroorganizmów (zwłaszcza przy ich silnym namnażaniu)
- Ograniczanie negatywnych skutków mineralizacji zachodzącej w warunkach beztlenowych - detoksykacja związków siarki powstających w takich warunkach.
Z praktycznego punktu widzenia przy zmniejszającym się pogłowiu zwierząt hodowlanych, to pozostawianie na polu słomy i resztek pożniwnych po zbiorze roślin uprawnych staje się głównym źródłem materii organicznej dla gleby.
Aby jednak słoma i resztki pożniwne stały się cenną próchnicą muszą przejść szereg przemian o charakterze fizykochemicznym, a wykonawcami tych przemian są mikroorganizmy – przede wszystkim bakterie tlenowe obecne w glebie. Potrzebują one jednak wsparcia w postaci składników takich jak: azot, wapń, mangan i molibden, aby mogły szybko rozpocząć proces namnażania się.
Składniki te zawiera nowe rozwiązanie firmy EKOPLON do przyspieszania mineralizacji słomy i resztek pożniwnych - SłomVital. Zastosowanie go bezpośrednio po zbiorze rośliny uprawnej i płytkie wymieszanie resztek pożniwnych z glebą (dla zachowania warunków tlenowych) pozwala na szybką mineralizację, odzyskanie z nich jak największej ilości składników pokarmowych i udostępnienie dla gleby cennych związków humusowych, które odpowiadają za możliwość akumulowania przez nią wody i składników pokarmowych.