Opinie o Nas
 




 

Pieczarki - biuletyn producenta pieczarek 1/2018

  • Legg til produktomtale:
  • Kod towaru: 8598621452220
  • Produsent: Hortpress
  • Tilgjengelighet: Dostępny na magazynie

  • Nettopris: €2,57
    €2,78
  • szt.

Kwartalnik „Pieczarki“ służy rozwojowi pieczarkarstwa w Polsce od 1959 r. Adresowany jest przede wszystkim do producenta pieczarek oraz producentów podłoża, grzybni, przetwórców grzybów. Artykuły dotyczą najnowszych technologii uprawy pieczarek i boczniaka, chorób i szkodników oraz ekonomiki produkcji (w tym marketing, polityka rolna w Polsce i w UE).

PIECZARKI – BIULETYN PRODUCENTA PIECZAREK 1/2018

 
 

W numerze 1/2018

Sygnaliści – dr Krystian Szudyga

Technologia uprawy
Quo vadis, pieczarko? – dr Krystian Szudyga
Technologia uprawy pieczarki a straty powodowane przez choroby i szkodniki – dr Nikodem Sakson
Co dalej ze standaryzacją podłoża – dr Nikodem Sakson
Transport podłoża do produkcji pieczarek na odległość – prof. dr hab. Marian Gapiński,
prof. dr hab. Wanda Woźniak, dr Ryszard Gnus
Zbiór mechaniczny – za, a nawet przeciw – mgr inż. Wojciech Konieczny
Więcej nie zawsze znaczy lepiej… – inż. Maciej Grzeszek

Ochrona pieczarki
Zwalczanie muchówek w uprawie pieczarki metodą integrowaną – kierunki badań – dr Piotr Szafranek, dr Mariusz Lewandowski
Proces infekcji pieczarki przez grzyb Lecanicillium fungicola i metody jego izolacji – dr inż. Joanna Szumigaj-Tarnowska
Nowy polski projekt badawczy w branży uprawy pieczarek – dr hab. Wiesław Hreczuch, dr hab. Arkadiusz Chruściel, dr inż. Joanna Szumigaj Tarnowska, dr inż. Piotr Szafranek

Ekonomika produkcji i aspekty prawne
Ceny pieczarek – mgr Grażyna Stępka
Tendencje w polskim eksporcie świeżych i przetworzonych pieczarek w latach 2013-2017 – mgr inż. Tomasz Smoleński
Wielka Brytania ważnym rynkiem zbytu polskich świeżych pieczarek – mgr inż. Tomasz Smoleński
Odpowiedzialność podmiotów zbiorowych za czyny zabronione pod groźbą kary kryminalnej – Michał Buzar
Zmiany prawa działalności gospodarczej – kluczowe aspekty Konstytucji Biznesu – Adrian Zbrojowski

Boczniak i inne grzyby
Smardz – smaczny grzyb jadalny o prozdrowotnych właściwościach – mgr Iwona Golak-Siwulska, prof. dr hab. Marek Siwulski, prof. dr hab. Krzysztof Sobieralski

Branżowe rozmaitości
Wspaniałe potrawy z grzybów – Iwona Golak-Siwulska
Branżowe rozmaitości – mgr inż. Grażyna Stępka
Fruitlogistyka 2018
Konferencja branżowa „Innowacyjne pieczarkarstwo” i spotkania noworoczne dla producentów pieczarek w Chodowie i Grodzisku Wlkp.