Opinie o Nas
 




 

Burak Czerwona Kula 15g taśma 6m

  • Ajouter votre opinion:
  • Kod towaru: 5907617301573
  • Fabricant: Vilmorin
  • Disponibilité: Disponible

  • Prix net: €1,50
    €1,62
  • szt.

Nazwa Czerwona Kula 2 nawiązuje do kształtu korzeni. Odmiana wytwarza regularne, niemal kuliste korzenie, zakończone długim i cienkim korzonkiem, o jednolitej, intensywnie czerwonej barwie. Zgrubienia pokrywa gładka skórka okrywająca regularnie wybarwiony, czerwony miąższ, o chrupiącej strukturze i wysokiej zawartości cukrów. Korzenie nabierają walorów konsumpcyjnych po około 90 – 100 dniach wegetacji. Okres plonowania rozpoczyna się na początku lata i trwać, w zależności od terminu wysiewu, aż do jesiennych przymrozków. Zbiory należy zakończyć przed zimą i nie pozostawiać korzeni w gruncie, ponieważ powoduje to utratę walorów konsumpcyjnych.

Odmiana Czerwona Kula 2 dostarcza aromatyczne i słodkie korzenie, uniwersalnym zastosowaniu konsumpcyjnym. Warzywa są polecane do konsumpcji bezpośredniej, jako składnik sałatek i surówek warzywnych, a także po obróbce termicznej, jako dodatek do zup i sosów. Korzenie utrzymują swoje walory w procesach przetwórczych, stanowiąc ceniony surowiec do przygotowywania domowych przetworów oraz mrożonek, a także wykazują wysoką trwałość pozbiorową, dobrze znosząc długotrwałe przechowywanie.

Nasiona umieszczone są na taśmie o długości 6 metrów. Taśma nasienna ułatwia wysiew, eliminuje konieczność wykonywania przerywki oraz pozwala na uzyskanie dorodnych plonów. Taśma wykonana jest z materiału biodegradowalnego.

Korzenie: kuliste, o regularnych kształtach, wyrównane rozmiarowo, zakończone długim i cienkim korzeniem palowym, pokryte gładką skórką, o jednolitej, intensywnie czerwonej barwie, miąższ podobnie wybarwiony, ze słabymi, pierścieniowymi przebarwieniami, zwarty, o chrupiącej i jędrnej strukturze, soczysty i słodki, o wysokich walorach smakowych.

Zastosowanie: do konsumpcji bezpośredniej, jako składnik sałatek i surówek warzywnych, do obróbki termicznej, jako dodatek do zup i sosów, surowiec do przygotowywania domowych przetworów, w szczególności soków, konserw i marynat, do mrożenia i do długotrwałego, zimowego przechowywania.

Termin siewu: od kwietnia do czerwca.

Rozstawa: 45 cm.

Termin zbioru: od czerwca do października.

Mrozoodporność: roślina zimotrwała, dla celów konsumpcyjnych uprawiana w cyklu jednorocznym.

Stanowisko: nasłonecznione, udaje się na każdym odpowiednio wilgotnym i żyznym podłożu, dobrze uprawionym, o wysokiej kulturze, nie wcześniej niż w drugim roku po oborniku.