Pomidor Cabosse F1 6 nasion Vilmorin
Odmiana Cabosse F1 wytwarza średniej wielkości owoce, rozwijające się w gronach, liczących przeważnie nie więcej niż 4 owoce, osiągające masę od 200 do 250 g, mające formę wydłużonego bawolego serca. Owoce mają słabo karbowaną powierzchnię, zwłaszcza w okolicach szypułki, pokrytą delikatnie połyskliwą, gładką skórką, o regularnej, intensywnie czerwonej barwie. Miąższ owoców wyróżnia się wyrównaną, czerwoną barwą, zwartą strukturą, praktycznie pozbawioną pestek i soków oraz doskonałym smakiem. Owoce nabierają walorów konsumpcyjnych po około trzech miesiącach od przeniesienia sadzonek na stałe miejsca. Zbiory, zależnie od terminu sadzenia, rozpoczynają się w połowie wiosny i mogą być prowadzone sukcesywnie, w miarę dojrzewania kolejnych partii owoców, przez całe lato aż do pierwszych tygodni jesieni. Mieszańcowy charakter odmiany sprawia, że rośliny wykazują się podwyższoną odpornością na choroby, co pozwala na prowadzenie uprawy w warunkach ekologicznych, przy ograniczonym udziale chemicznych środków ochrony roślin.
Odmiana Cabosse F1 dostarcza niezwykle aromatyczne owoce, o wysokich walorach smakowych, mające szeroki zastosowanie konsumpcyjne. Odmiana jest szczególnie polecana do użytku przetwórczego, jak surowiec do przygotowywania przetworów, zwłaszcza przecierów i koncentratów. Warzywo jest polecane również do konsumpcji bezpośredniej, jako dodatek na kanapki lub składnik sałatek i surówek warzywnych, a także do konsumpcji po obróbce termicznej, jako dodatek do zup, sosów oraz innych dań na ciepło.
Pomidor Cabosse F1 należy do serii nasion Profi zawierającej szeroką gamę gatunków warzyw, odznaczających się szczególną odpornością na choroby, wysoką plennością, wytrzymałością na zróżnicowane warunki pogodowe oraz doskonałym smakiem.
Owoce: typu bawole serce, średniej wielkości, osiągają przeciętną masę wahającą się od 200 do 250 g, rozwijają się zebrane w gronach, liczących przeważnie nie więcej niż cztery owoce, o wyraźnie wydłużonym kształcie, przypominające owoce kakaowca, mające gładką powierzchnię, z karbowaniem w okolicach szypułki, pokryte cienką, połyskliwą skórką, o regularnej, intensywnie czerwonej barwie, okrywającą podobnie wybarwiony miąższ, o zwartej strukturze, praktycznie pozbawiony nasion i soków, wyróżniający się doskonałym smakiem.
Zastosowanie: surowiec przetwórczy, szczególnie polecany do przygotowywania przecierów i koncentratów, konsumpcja bezpośrednia, jako dodatek na kanapki lub składnik sałatek i surówek warzywnych, konsumpcja po obróbce termicznej, jako dodatek do zup, sosów i innych potraw na ciepło.
Termin siewu: pod osłony, do doniczek lub na palety, od stycznia do maja, celem wyhodowania sadzonek, przenoszonych na stałe miejsca, od lutego do czerwca.
Rozstawa: 50 x 50 cm.
Termin zbioru: od maja do października.
Mrozoodporność: brak, gatunek jednoroczny.
Stanowisko: nasłonecznione i osłonięte od wiatru, o podłożu ciepłym, zasobnym w składniki odżywcze i odpowiednio wilgotnym.