Florovit wapno do trawnika trawy z mchem mech 20kg
- Beurteilung hinzufügen:
- Kod towaru: 5900498008234
- Hersteller: IncoVeritas
-
Verfügbarkeit: Vorhanden
-
Netto-Preis: €9,23
€10,98 - szt.
Florovit wapno do trawnika trawy z mchem mech 20kg
Oferowane wapno nawozowe przeznaczone jest do odkwaszania wszystkich rodzajów gleb (w Polsce aż 70% gruntów uprawnych zalicza się do grupy gleb kwasnych lub bardzo kwaśnych). Jest to więc potrzebny preparat, ponieważ zbyt kwaśny odczyn gleby ogranicza skuteczne pobieranie składników pokarmowych przez większość roślin.
Preparat w krótkim czasie poprawia odczyn podłoża, dlatego rośliny znacznie lepiej przyswajają składniki pokarmowe i w mniejszym stopniu pobierają metale ciężkie, takie jak kadm, ołów czy chrom.
Regularnie stosowane wapno granulowane Florovit doprowadza do optymalnego dla roślin odczynu gleby, wnosi do podłoża wapń, czyli znaczący składnik pokarmowy oraz korzystnie wpływa na własności fizyczne gleby.
Ponadto, w połączeniu z wapnem, zawarta w glebie próchnica poprawia strukturę gleby, co wpływa na utrzymanie korzystnych dla roślin stosunków powietrzno-wodnych.
Odczyn glebyZakres / wartość ph
- bardzo kwaśny poniżej 4,5
- kwaśny 4,6 - 5,5
- lekko kwaśny 5,6 - 6,5
- obojętny 6,6 – 7,2
- zasadowy powyżej 7,3
Opakowanie: 20 kg.
1 kg preparatu wystarcza na 10 m2.
Termin stosowania: III, IX, X
Sposób stosowania:
Zabieg wapnowania należy wykonać na co najmniej 3-4 tygodnie przed planowanym wysiewem nasion lub sadzeniem roślin oraz przed zastosowaniem innych doglebowych nawozów ogrodniczych. Nawozy wapniowe zaleca się stosować jesienią lub bardzo wczesną wiosną.
Wapno granulowane należy rozsypać równomiernie na całej nawożonej powierzchni oraz w miarę możliwości zmieszać z wierzchnią warstwą gleby o miąższości 10-20 cm. Dawki nawozu powinny być ustalane w zależności od odczynu i rodzaju gleby.
Trawniki:
- gleby bardzo kwaśne (pH gleby poniżej 5) – dawka 4–5 kg/10m2,
- gleby lekko kwaśne (pH gleby około 6) – dawka 1–2 kg/10m2.
Uwagi:
Na świeże wapnowanie źle reagują takie warzywa jak: groch, fasola, marchew, pietruszka, seler, pasternak, pomidor, ogórek, dynia. Wapnowanie gleby pod uprawę wyżej wymienionych roślin należy przeprowadzać najpóźniej jesienią w roku poprzedzającym uprawę.