Asahi SL jest biostymulatorem w świetle prawa, z punktu widzenia biologii rośliny oraz korzyści dla upraw. Biostymulatory są preparatami stosowanymi w uprawie roślin, w celu usprawnienia procesów wzrostu i rozwoju. Ich wpływ na rośliny nie wynika z bezpośredniego udziału w regulacji procesów
życiowych, lecz z oddziaływania na metabolizm w szerokim tego słowa znaczeniu.
Zalety:
Biostymulatory stymulują syntezę naturalnych hormonów, niekiedy zwiększają ich aktywność, usprawniają pobieranie składników mineralnych, intensyfikują podziały komórkowe itp. Dzięki temu powodują zwiększenie odporności na niekorzystne warunki środowiska, w którym rosną rośliny. Stosowanie biostymulatorów w technologii upraw roślin powoduje zwiększenie plonu, często przy jednoczesnym wzroście jego jakości.
Biostymulatory w odróżnieniu od hormonów roślinnych usprawniają zachodzące w roślinach procesy życiowe bez modyfikowania ich naturalnego przebiegu.
Zawartość substancji aktywnych:
MECHANIZM DZIAŁANIA
Asahi SL ma unikalny mechanizm działania. Został on dogłębnie przebadany zarówno na poziomie genu, komórki, jak i całej rośliny.
Po zabiegu cząsteczki aktywne Asahi SL przechodzą łatwo do komórek roślinnych, gdzie są metabolizowane do komponentów naturalnie występujących w roślinie. Działanie widoczne jest na każdym poziomie organizacyjnym rośliny, zaczynając od biochemicznych i molekularnych procesów zachodzących w komórkach roślinnych, poprzez procesy fizjologiczne wpływające na poszczególne organy, aż do efektów widocznych na poziomie całej rośliny.
Zmiany na poziomie molekularnym potwierdzone zostały dzięki obserwacji zmian w ekspresji genów (pomiar za pomocą mikromacierzy). Wśród genów ze zmienioną ekspresją pod wpływem działania Asahi SL, większość (>90%) wykazywało podwyższoną aktywność. Geny te w roślinie odpowiadają za wzrost i rozwój roślin zarówno wegetatywny, jak i generatywny, fotosyntezę, gospodarkę hormonalną, transport oraz odporność na czynniki stresowe.
Zabieg Asahi SL wspomaga roślinę w odpowiedzi na różnego rodzaju stresy abiotyczne, jak: niska temperatura, susza, nadmierne uwilgotnienie, zasolenie, obecność metali ciężkich, fitotoksyczność pestycydów i nawozów. Poprzez wzrost aktywności enzymów antyutleniających Asahi SL przyczynia się do obniżenia stresu oksydacyjnego powodującego starzenie się i rozpad komórek.
ZALECENIA STOSOWANIA
Asahi SL zawiera w składzie związki fenolowe, które naturalnie występują w roślinach wchodząc w skład każdej żywej komórki roślinnej. Preparat nie posiada okresu karencji. Okres półtrwania preparatu wynosi od 1 do 7 godzin, zatem nie ma niebezpieczeństwa obecności pozostałości preparatu w produktach rolniczych nawet w przypadku stosowania bezpośrednio przed zbiorem.
Preparat można stosować w blisko 30 rodzajach upraw zarówno rolniczych, warzywniczych jak i sadowniczych.
Uprawa | Maksymalna/ zalecana dawka środka dla jednorazowego zastosowania |
Termin stosowania | Maksymalna liczba zabiegów |
---|---|---|---|
ROŚLINY ROLNICZE | |||
Pszenica ozima | 0,6 l/ha | Stosować od początku fazy krzewienia do końcowej fazy nabrzmiewania pochwy liściowej | 2 (co 20-50 dni) |
Burak cukrowy | Stosować od fazy dwóch liści właściwych do fazy, gdy korzeń osiąga wielkość wymaganą do zbioru | 4 (co 7-30 dni) | |
Rzepak ozimy | Stosować od początku wydłużania pędu do końca fazy kwitnienia | 2 (co 30-60 dni) | |
Kukurydza | Stosować od fazy 4-go liścia do fazy gdy kwitnie górna i dolna część wiechy, a znamiona słupków na kolbach są całkowicie wykształcone | 2 (co 14-21 dni) | |
Ziemniak | 0,5 l/ha | Stosować od początku zakrywania międzyrzędzi do końca fazy kwitnienia pierwszego kwiatostanu | 4 (co 7 dni) |
Marchew | Stosować od fazy drugiego liścia do fazy, gdy korzenie osiągną 50% typowej średnicy | 3 (co 7-30 dni) | |
Pomidor (w gruncie) |
Stosować od fazy rozwiniętego drugiego liścia właściwego na pędzie głównym do fazy, gdy 10% owoców uzyskuje typową barwę | 5 (co 5 dni) | |
ROŚLINY WARZYWNE | |||
Ogórek (w gruncie) |
0,6 l/ha | Stosować od fazy rozwiniętego drugiego liścia właściwego na pędzie głównym do fazy, gdy piąty owoc na pędzie głównym osiąga typowy kształt wielkość zbiorczą | 3 (co 7 dni) |
ROŚLINY SADOWNICZE | |||
Jabłoń | 0,6 l/ha | Stosować od fazy widocznych pąków kwiatowych do fazy, gdy owoc osiąga połowę typowej wielkości | 3 (co 7-14 dni) |
Wiśnia | Stosować od fazy, gdy pierwsze kwiaty są otwarte do fazy, gdy owoc osiąga ok 90% typowej wielkości | 3 (co 7-14 dni) | |
Czarna porzeczka |
Stosować od fazy rozwiniętego pierwszego liścia do fazy, gdy wytworzonych jest 50% owoców | 2 (co 7-30 dni) | |
Maliny | Stosować od fazy, gdy widoczne są pierwsze płatki kwiatów do fazy, gdy 50% owoców osiągnęło typową wielkość | 4 (co 7-30 dni) | |
Truskawki | Stosować od fazy rozwiniętego drugiego liścia do fazy, gdy nasiona są wyraźnie widoczne na tkance dna kwiatowego | – | |
STOSOWANIE ŚRODKA OCHRONY ROŚLIN W UPRAWACH I ZASTOSOWANIACH MAŁOOBSZAROWYCH |
|||
ROŚLINY SADOWNICZE | |||
Agrest | 0,6 l/ha | Stosować od fazy rozwiniętego pierwszego liścia do fazy, gdy wytworzonych jest 50% owoców | 3 (co 7 dni) |
Aronia | |||
Borówka wysoka | |||
Czereśnia | Stosować 1-3 razy w ciągu sezonu wegetacyjnego, od fazy, gdy pierwsze kwiaty są otwarte do fazy, gdy owoc osiąga ok 90% typowej wielkości | 3 (co 7 dni) | |
Grusza | 0,6 l/ha | Stosować od fazy widocznych pąków kwiatowych do fazy, gdy owoc osiąga połowę typowej wielkości | 4 (co 7 dni) |
Śliwa | stosować od fazy gdy pierwsze kwiaty są otwarte do fazy, gdy owoc osiąga ok 90% typowej wielkości | 3 (co 7 dni) | |
ROŚLINY WARZYWNICZE | |||
Brokuł zwyczajny |
0,5 l/ha | Stosować od fazy rozwiniętego drugiego liścia właściwego do fazy osiągnięcia połowy docelowej wielkości główki | 3 (co 7 dni) |
Burak ćwikłowy | 0,6 l/ha | Stosować od fazy dwóch liści właściwych do fazy, gdy korzeń osiąga wielkość wymaganą do zbioru | 4 (co 7 dni) |
Cebula | 0,5 l/ha | Stosować od fazy rozwiniętego drugiego liścia właściwego do fazy osiągnięcia połowy docelowej wielkości cebuli | 3 (co 7 dni) |
Cukinia | 0,6 l/ha | Stosować od fazy rozwiniętego drugiego liścia właściwego na pędzie głównym do fazy, gdy piąty owoc na pędzie głównym osiąga typowy kształt i wielkość zbiorczą | 3 (co 7 dni) |
Kapusta pekińska |
0,5 l/ha | Stosować od fazy rozwiniętego drugiego liścia właściwego do fazy osiągnięcia połowy docelowej wielkości główki | 3 (co 7 dni) |
Papryka | Stosować od fazy rozwiniętego drugiego liścia właściwego na pędzie głównym do fazy, gdy 10% owoców uzyskuje typową barwę | 5 (co 5 dni) | |
Pietruszka | Stosować od fazy drugiego liścia do fazy, gdy korzenie osiągną 50% typowej wielkości | 3 (co 7 dni) | |
Seler | 3 (co 7 dni) |