Tytanit Symulator Wzrostu 500ml
- Aňadir opinión:
- Kod towaru: 5901179071011
- Fabricante: Intermag
-
Disponibilidad : No disponible
-
Precio neto: €8.37
€9.04 - szt.
TYTANIT to płynny, mineralny stymulator wzrostu i plonowania roślin. Aktywuje i wzmacnia naturalne procesy fizjologiczne w roślinach i w ten sposób korzystnie wpływa na parametry jakościowe i ilościowe plonu.
TYTANIT polecany jest w uprawach wszystkich gatunków roślin rolniczych i ogrodniczych, do stosowania dolistnego. Może być także stosowany w trakcie nawadniania roślin (fertygacja, podlewanie).
TYTANIT jest niezbędny w okresach intensywnego rozwoju i wzrostu roślin oraz w warunkach osłabienia roślin przez czynniki stresowe.
Najważniejsze korzyści związane ze stosowaniem stymulatora TYTANIT to przede wszystkim:
- zwiększenie plonowania roślin
- poprawa parametrów jakościowych plonu
- poprawa zaopatrzenia roślin w składniki pokarmowe i wodę
- poprawa zdrowotności roślin i ich tolerancji na niesprzyjające warunki uprawowe.
Wyniki licznych badań pozwoliły dobrze poznać mechanizm działania preparatu, a wdrożenia polowe pokazały jego bardzo wysoką skuteczność w poprawie produktywności roślin i jakości plonu.
TYTANIT korzystnie wpływa na funkcje fizjologiczne roślin.
- Zwiększa zawartość chlorofilu w liściach, co intensyfikuje fotosyntezę i w efekcie korzystnie wpływa na przyrost biomasy i plon roślin.
- Znacząco poprawia efektywność procesu zapylenia i tworzenia organów stanowiących plon (nasiona, owoce).
- Istotnie zwiększa pobieranie składników pokarmowych z gleby, zwłaszcza potasu (K), azotu (N), magnezu (Mg) i wapnia (Ca) oraz żelaza (Fe).
- Wzmacnia naturalną odporność roślin na czynniki stresowe.
- Składniki: Tytan (Ti)
- g/l: 8,5
- % (m/m): 0,8
TYTANIT jest jednym z głównych produktów wykorzystanych w strategii wspomagania naturalnej odporności roślin STRESS CONTROL SYSTEM (SCS).
Badania nad tytanem jako korzystnym pierwiastkiem dla roślin rozpoczęto już na początku XX wieku. Pomimo obecności tytanu (Ti) w skorupie ziemskiej i jego zawartości w większości gleb, pierwiastek ten występuje w formach niedostępnych dla roślin. TYTANIT® to produkt, który od lat 90. z powodzeniem jest stosowany przez tysiące rolników w Polsce i na świecie. Ponad 20 lat badań, doświadczeń i wdrożeń pozwoliło firmie INTERMAG dokładnie poznać mechanizm jego działania.
TYTANIT® jest katalizatorem naturalnych procesów fizjologicznych w roślinach, wpływając korzystnie na jakość i wielkość każdego plonu. W wyniku prowadzonych przez firmę badań nad aktywnymi cząstkami tytanu, uzyskano aTIUM® – unikalną molekułę. aTIUM® to biodostępny, organiczny związek tytanu. To dzięki aTIUM®, TYTANIT® jest tak skuteczny.
Stosowanie:
Terminy stosowania | Dawkowanie [l/ha] |
PSZENICA, PSZENŻYTO | |
jesień (w przypadku słabej kondycji roślin): faza 3.–6. liścia (BBCH 13–16); | 0,2–0,4 |
wiosna: I: ozime – krzewienie (BBCH 22–29) jare – rozwój liści – krzewienie (BBCH 13–29); |
0,2–0,4 |
II – początek strzelania w źdźbło – początek kłoszenia (BBCH 30–51); | 0,2–0,4 |
III – początek kłoszenia – początek dojrzałości mlecznej (BBCH 51–73) (nie zaleca się wykonywania zabiegów w okresie BBCH 61–65) | 0,2–0,4 |
JĘCZMIEŃ PASZOWY i BROWARNY | |
jesień (w przypadku słabej kondycji roślin): faza 3. liścia – widoczne dwa rozkrzewienia (BBCH 13–22) | 0,2–0,4 |
wiosna: I – ozime – początek strzelania w źdźbło – faza 2. kolanka (BBCH 30–32) jare – rozwój liści – faza 2. kolanka (BBCH 13–32) |
0,2–0,4 |
II – liść flagowy całkowicie rozwinięty – końcowa faza nabrzmiewania pochwy liściowej liścia flagowego (BBCH 39–45) | 0,2–0,4 |
III – koniec fazy kwitnienia – pełna dojrzałość mleczna ziarniaków (BBCH 69–75) | 0,2–0,4 |
ŻYTO | |
jesień (w przypadku słabej kondycji roślin): faza 3. liścia – widoczne dwa rozkrzewienia (BBCH 13–22) | 0,2–0,4 |
wiosna: I –ozime – początek strzelania w źdźbło – faza 2. kolanka (BBCH 30–32) jare – rozwój liści – faza 2. kolanka (BBCH 13–32) |
0,2–0,4 |
II – liść flagowy całkowicie rozwinięty – początek kłoszenia (BBCH 39–51) | 0,2–0,4 |
III – koniec fazy kwitnienia – początek dojrzałości mlecznej (BBCH 69–73) | 0,2–0,4 |
OWIES | |
I – rozwój liści – widoczne dwa rozkrzewienia (BBCH 13–22) | 0,2–0,4 |
II – strzelanie w źdźbło (BBCH 30–39) | 0,2–0,4 |
III – koniec fazy kwitnienia – początek dojrzałości mlecznej (BBCH 69–73) | 0,2–0,4 |
RZEPAK | |
jesień (w przypadku słabej kondycji roślin): faza 4.–8. liścia (BBCH 14–18); | 0,2–0,4 |
wiosna: I – po ruszeniu wegetacji: początek rozwoju pędów bocznych – widoczne 6 międzywęźli (BBCH 21–36); |
0,2–0,4 |
II i III – rozwój pąków kwiatowych (pąkowanie) – początek kwitnienia (BBCH 50–61), co 5–10 dni | 0,2–0,4 |
KUKURYDZA | |
I – faza 2.–6. liścia (BBCH 12–16) optymalny termin zabiegu to 4 liście; | 0,2–0,4 |
II – rozwój liści – początek rozwoju źdźbła (wydłużanie pędu) (BBCH 17–31) | 0,2–0,4 |
III – rozwój źdźbła (wydłużanie pędu) – początek rozwoju wiechy (BBCH 31–51) dopóki wysokość roślin pozwala na zabieg opryskiwaczem | 0,2–0,4 |
BURAK | |
I – 4–8 liści (BBCH 14-18); | 0,2–0,4 |
II – dziewięć i więcej liści – rozwój rozety (BBCH 19–31); | 0,2–0,4 |
III – zakrywanie międzyrzędzi (BBCH 32–35) | 0,2–0,4 |
ZIEMNIAK | |
I – rozwinięty 3.–6. liść na pędzie głównym (BBCH 13–16);
|
0,2–0,4 |
II – bulwy osiągają 20–30% typowej masy (BBCH 42–43); | 0,2–0,4 |
III– bulwy osiągają 40–50% typowej masy (BBCH 44–45) | 0,2–0,4 |
SOJA i inne strączkowe | |
I – rozwój liści i pędów (BBCH 13–29); | 0,2–0,4 |
II – rozwój kwiatostanu (BBCH 51–59); | 0,2–0,4 |
III – początek rozwoju strąka (BBCH 71) | 0,2–0,4 |
JABŁOŃ, GRUSZA | |
I–II – zielony pąk (BBCH 55–56) co 4–6 dni;
|
0,2–0,4 |
III – różowy/biały pąk (BBCH 57–59); | 0,2–0,4 |
IV – początek kwitnienia (BBCH 60–63); | 0,2–0,4 |
V – początkowy rozwój owoców (BBCH 72–75) | 0,2–0,4 |
CZEREŚNIA, WIŚNIA | |
I – biały pąk (BBCH 57–59); | 0,2–0,4 |
II – początek kwitnienia (BBCH 60–64) | 0,2–0,4 |
III – rozrastanie zalążni (BBCH 72); | 0,2–0,4 |
IV – zaawansowane wybarwianie owoców (BBCH 85) | 0,2–0,4 |
ŚLIWA BRZOSKWINIA MORELA | |
I – początek kwitnienia (BBCH 60–64) | 0,2–0,4 |
II – koniec kwitnienia (BBCH 67–69) | 0,2–0,4 |
III – rozrastanie zalążni (BBCH 72); | 0,2–0,4 |
IV – początek fazy dojrzewania ( BBCH 81) | 0,2–0,4 |
MALINA | |
I–II – rozwój liści (BBCH 07–16) | 0,2–0,4 |
III – rozwój liści i pędów (BBCH16–39) | 0,2–0,4 |
IV – początek kwitnienia (BBCH 60–63) | 0,2–0,4 |
PORZECZKA | |
I – początek wegetacji (BBCH 07–09) | 0,2–0,4 |
I – rozwój liści i pędów (BBCH 10–39); | 0,2–0,4 |
II – początek kwitnienia (BBCH 60–61) | 0,2–0,4 |
WINOROŚL | |
I – rozwinięty 4.–6. liść (BBCH 14–16); | 0,2–0,4 |
II – początek kwitnienia (BBCH 60–61) | 0,2–0,4 |
TRUSKAWKA | |
I – rozwinięty 3.–5. liść (BBCH 13–15); | 0,2–0,4 |
II – na dnie rozety ukazują się pąki kwiatowe (BBCH 55); | 0,2–0,4 |
III – biały pak (BBCH 58–59); | 0,2–0,4 |
IV – kwitnienie (BBCH 60–65); | 0,2–0,4 |
V – pierwsze zawiązane owoce – wyraźnie widoczne nasiona na tkance dna kwiatowego (BBCH 73); | 0,2–0,4 |
PAPRYKA | |
I – rozwinięty 3.–7. liść właściwy na pędzie głównym (BBCH 13–17); | 0,2–0,4 |
II – widoczny 1.–3. pąk kwiatowy ( BBCH 51–53); | 0,2–0,4 |
III – widoczne 9 lub więcej pąków kwiatowych – początek kwitnienia (BBCH 59–61); |
0,2–0,4
|
POMIDOR | |
I – rozwinięty 3.–7. liść właściwy na pędzie głównym (BBCH 13–17); | 0,2–0,4 |
II – widoczny 1.–3. kwiatostan (BBCH 51–53); | 0,2–0,4 |
III – początek kwitnienia: otwarte pierwsze kwiaty w 1.–3. kwiatostanie (BBCH 61–63); | 0,2–0,4 |
OGÓREK | |
I – rozwinięty 6.–9. liść właściwy na pędzie głównym (BBCH 16–19); | 0,2–0,4 |
II – na pędzie głównym widoczny zawiązek 1.–2. pąka kwiatowego na wydłużonej szypułce (BBCH 51–52); | 0,2–0,4 |
III – na pędzie głównym widoczny zawiązek 6.–7. pąka kwiatowego na wydłużonej szypułce (BBCH 56–57); | 0,2–0,4 |
WARZYWA KAPUSTOWATE | |
I – rozwój liści (BBCH 15–19); | 0,2–0,4 |
II – części roślin przeznaczonych do zbioru osiągają 20–30% typowej wielkości (BBCH 42–43)
|
0,2–0,4 |
WARZYWA KORZENIOWE | |
I – faza 3.–5. liścia właściwego (BBCH 13–15); | 0,2–0,4 |
II – początek rozwoju części roślin przeznaczonych do zbioru (BBCH 41); | 0,2–0,4 |
CEBULOWE | |
I – wyraźnie widoczny 3.–5. liść (BBCH 13–15); | 0,2–0,4 |
III – początek rozwoju części roślin przeznaczonych do zbioru (BBCH 41–43)
|
0,2–0,4 |
IV – rozwój części roślin przeznaczonych do zbioru (BBCH 45–47) | 0,2–0,4 |
WARZYWA STRĄCZKOWE
|
|
I – faza 3.–5. liścia właściwego (BBCH 13–15); | 0,2–0,4 |
II – rozwój pędów: (groch BBCH 31–39), (fasola BBCH 21–29) | 0,2–0,4 |
Do fertygacji zalecany jest roztwór zawierający 0,17–0,34 mg Ti/l pożywki gotowej do użytku (tj. 0,02–0,04 l preparatu TYTANIT na 1000 l pożywki gotowej do użytku).
W uprawach gruntowych stosować co 3.–5. cykl fertygacyjny.
W uprawach bezglebowych stosować kilkakrotnie w okresie wegetacji.
PODLEWANIE
Podlewać rośliny 2–3 razy w sezonie wegetacyjnym, roztworem preparatu 0,02–0,04% (20–40 ml preparatu w 100 litrach wody).