Opinie o Nas
 




 

Pieczarki - biuletyn producenta pieczarek 2/2019

  • Add feedback:
  • Kod towaru: 8596000121255
  • Manufacturer: Hortpress
  • Availability: Exists

  • Net Price: €2.79
    €3.01
  • szt.

Kwartalnik „Pieczarki“ służy rozwojowi pieczarkarstwa w Polsce od 1959 r. Adresowany jest przede wszystkim do producenta pieczarek oraz producentów podłoża, grzybni, przetwórców grzybów. Artykuły dotyczą najnowszych technologii uprawy pieczarek i boczniaka, chorób i szkodników oraz ekonomiki produkcji (w tym marketing, polityka rolna w Polsce i w UE).

W numerze 2

Aktualnie dostępny jest numer 2/2019 Biuletynu Producenta Pieczarek. Tym, co wyróżnia ten numer od poprzednich jest prezentacja przez różnych uczestników dwóch międzynarodowych: Rosyjskich i Holenderskich Dni Pieczarki 2019. Pozwala to zorientować się szeroko o tych wydarzeniach i towarzyszących im imprezom.
Ponadto szczególną uwagę w tym numerze warto zwrócić na:


1. Zmianę preferencji spożycia pieczarek w krajach Unii Europejskiej. Sławomir Judkiewicz wskazuje na zmniejszenie zainteresowania spożyciem obecnie oferowanych pieczarek przez młode pokolenie konsumentów. Zagadnienie to jest ważne, co wynika z dominującego eksportu pieczarki z Polski na te rynki.


2. Nowe propozycje zwiększenia wydajności zbioru bez zastosowania robotów (Paweł Frąk,  Nikodem Sakson). Rozwiązania te wiążą się z inwestycjami w nowe uchylne regały lub też ruchome regały przesuwające się przed zbierającymi pieczarki zbieraczkami. Transport i obcinacie odbywa się na specjalnej linii. Jakość tak transportowanych i obcinanych owocników jest obecnie niezadawalająca o czym świadczą krzywo obcięte trzony oraz uszkodzone owocniki. W tej konwencji mieści się reportaż Szkoły Pieczarkarstwa firmy Amycel


3. Pozycję Rosji, jako zwiększającą produkcje poprzez nowe inwestycje tak, aby w najbliższych latach zaspokoić w pełni popyt wewnętrzny (Sławomir Judkiewicz, Nikodem Sakson).


4. Choroby to ciągle ważne zagadnienie poruszane w artykule prezentującym stanowisko, że obecnie to pieczarkarnia jest głównym źródłem infekcji chorobami pasożytniczymi (Nikodem Sakson) oraz ciągle aktualne zagadnienie chorób bakteryjnych; zbliżający się koniec lata oraz jesień to tradycyjne okresy występowania tych chorób (Joanna Szumigaj-Tarnowska i Zbigniew Ulański). Autorzy zwracają również uwagę na zależność między wielkością strat a poziomem infekcji i podlewaniem. Nowe podejście związane z zastosowaniem ditlenku chloru w ochronie upraw pieczarki prezentują Wiesław Hreczuch ze współautorami. Warto śledzić publikacje tych autorów oraz tą stronę, bo to dopiero początek prac badawczo rozwojowych i wdrożeń w zakresie rezygnacji ze stosowania dezynfekcji termicznej po zakończeniu uprawy.


5. Boczniak to ciągle ważny grzyb uprawny produkowany w Polsce. O zagadnieniach uprawowych a głównie kontroli odparowania pisze Maciej Grzeszek.

Ten numer Biuletynu ukazuje, że rozwój to wyzwanie naszych czasów.


This site uses cookies. By continuing to browse this site you are agreeing to use of cookies. More information can be found in the Privacy Policy.