Opinie o Nas
 




 

Pieczarki - biuletyn producenta pieczarek 3/2017

  • Add feedback:
  • Kod towaru: 5875988825663
  • Manufacturer: Hortpress
  • Availability: Exists

  • Net Price: €2.79
    €3.01
  • szt.

Kwartalnik „Pieczarki“ służy rozwojowi pieczarkarstwa w Polsce od 1959 r. Adresowany jest przede wszystkim do producenta pieczarek oraz producentów podłoża, grzybni, przetwórców grzybów. Artykuły dotyczą najnowszych technologii uprawy pieczarek i boczniaka, chorób i szkodników oraz ekonomiki produkcji (w tym marketing, polityka rolna w Polsce i w UE).

 

W numerze 3/2017

Ergo – dr Krystian Szudyga

Technologia uprawy
Sygnały – dr Krystian Szudyga
Dyktylium i inne choroby pieczarki a okrywa – dr Nikodem Sakson
Co z 40kg/m2 – dr Nikodem Sakson
Samodzielny wysiew dokarmiaczy i dodatków do podłoży – inż. Maciej Grzeszek, dr Nikodem Sakson
Stronniczy przegląd wydarzeń branżowych. Wzrost zainteresowania uprawą pieczarki brązowej – inż. Maciej Grzeszek
Sekretne życie grzybni – mgr inż. Wojciech Konieczny
Elektroniczny pomiar wilgotności powietrza w hali uprawowej – dr Michał Michałkiewicz

Ochrona pieczarki
Badania nad możliwością wykorzystania olejków eterycznych w zwalczaniu szkodników pieczarki –  dr Piotr Szafranek
Skuteczne metody ograniczania chorób bakteryjnych w uprawie pieczarki w okresie jesiennym – dr inż. Joanna Szumigaj-Tarnowska

Ekonomika produkcji i aspekty prawne
Ceny pieczarek – mgr Grażyna Stępka
Prognoza produkcji i eksportu świeżych i przetworzonych pieczarek w Polsce w 2017 r. – mgr inż. Tomasz Smoleński
Polski import świeżych i przetworzonych pieczarek – mgr inż. Tomasz Smoleński
Uciążliwość zapachowa – metody jej zapobiegania i zmniejszania oraz regulacje prawne – Jakub Janeta, Ewa Stec-Janeta, Michał Skrzypski

Walne zgromadzenie członków Stowarzyszenia Branży Grzybów Uprawnych

Zdrowie
Grzyby źródłem umami – szlachetnego i delikatnego smaku – Katarzyna Sobieralska, Iwona Golak-Siwulska

Branżowe rozmaitości
Wspaniałe potrawy z grzybów – Iwona Golak-Siwulska
Recenzja książki „Smaki boczniaka” – dr Krzysztof Szudyga
Branżowe rozmaitości – mgr inż. Grażyna Stępka
Święto Pieczarki 2017 w Wielichowie
25 lat firmy Wokas
Łosickie święto pieczarki „Pieczarkalia”

 


This site uses cookies. By continuing to browse this site you are agreeing to use of cookies. More information can be found in the Privacy Policy.