Wapno dolomitowe Dolomit 10 kg
WAPNO DOLOMITOWE DOLOMIT 10 KG
NAWÓZ WAPNIOWO-MAGNEZOWY
NAWÓZ WAPNIOWY POCHODZENIA NATURALNEGO
DOLOMIT jest popularnym nawozem przeznaczonym do stosowania w uprawach warzyw, roślin sadowniczych i ozdobnych, szczególnie na glebach bardzo kwaśnych, kwaśnych i lekko kwaśnych, o niskiej zasobności w magnez i wapń. Nawóz efektywnie doprowadza glebę do optymalnych wartości pH neutralizując kwasowość gleby. Oprócz działania odkwaszającego Dolomit jest cennym nawozem zawierającym wapń i magnez w ilościach gwarantujących produkcję „zdrowej żywności”.
Nawóz węglanowy wapniowo – magnezowy stosuje się pod wszystkie rośliny uprawne i wszystkie gleby niezależnie od ich składu mechanicznego. Wnosi do gleby mikroelementy takie jak: bor, miedź, mangan, cynk, żelazo, molibden, które regulują proces asymilacji, wytwarzania barwników i enzymów. Daje bardzo dobre efekty w nawożeniu łąk, pastwisk oraz plantacji trwałych. Stosowany jest w ogrodnictwie i warzywnictwie jako samodzielny nawóz lub składnik mieszanki z innymi nawozami.
ŚREDNIE ZALECANE ILOŚCI STOSOWANIA:
- gleby lekkie - 20-30kg/100m2
- gleby średnie -30-40kg/100m2
- gleby ciężkie -40-50kg/100m2
- Zalecana dawka nawozu powinna być dobierana w zależności od odczynu pH i rodzaju gleby przy czym dawkę należy skorygować w oparciu o zasobność gleby w wapń i magnez.
- Odkwasza glebę poprawiając równocześnie jej chemiczną i fizyczną strukturę. Ze względu na duży stopień rozdrobnienia łatwo przechodzi do roztworu glebowego i jest łatwo przyswajalny dla rośliny.
- Nawóz ekologicznie czysty wg IUiNG Puławy.Można go stosować w różnych porach roku.
STOSOWANIE DOLOMITU:
- likwiduje kwasowość gleby,
- poprawia strukturę gleby ( gruzełkowatość),
- działa jako „ starter” uwalniając zawarte w glebie składniki pokarmowe,
- w pełni zaspokaja zapotrzebowanie roślin na wapń i magnez,
- poprawia wzrost, wigor i zdrowotność roślin oraz zwiększa ich plonowanie,
- ułatwia przemieszczanie się związków mineralnych w roślinie, stymuluje rozwój systemu korzeniowego,
- poprawia rozkład resztek słomy i obornika tworząc próchnicę,
- zwiększa odporność roślin na wymarzanie w okresie zimowym,
- przeciwdziała występowaniu chorób fizjologicznych związanych z niedoborem wapnia ( gorzka plamistość podskórna jabłek, sucha zgnilizna wierzchołkowa pomidorów).
ZALETY STOSOWANIA:
- Jest idealnym źródłem wapnia dla roślin,
- Dzięki niskiej zawartości metali ciężkich jest nawozem ekologicznie czystym
- Wykazuje bardzo dobre właściwości fizyczne i chemiczne, sypka forma nawozu pozwala na wykorzystanie wszystkich dostępnych na rynku rozsiewaczy nawozów, a to znacznie ułatwia wysiew oraz poprawia komfort i jakość pracy,
- Możliwość precyzyjnego dozowania i łatwego wysiewu
- Efekt wapnowania widoczny jest już w pierwszym roku po zastosowaniu poprzez przyrost plonu o 15%
DZIAŁANIE
- Uaktywnia składniki pokarmowe znajdujące się w glebie oraz pozytywnie wpływa na tworzenie się struktury gruzełkowatej,
- Poprawia żyzność gleby oraz jej strukturę, a także szybko neutralizuje kwaśny odczyn gleby dzięki wysokiej rozpuszczalności
- Ogranicza ilość grzybów i sprzyja rozwijaniu się pożytecznych mikroorganizmów (bakterii),
- Zobojętnia zakwaszające działanie nawozów fizjologicznie kwaśnych oraz neutralizuje uwidaczniające się w kwaśnej glebie toksyczne działanie metali ciężkich, a przede wszystkim glinu,
- Zwiększa efektywność i skuteczność działania innych nawozów mineralnych,
- Podnosi plony uprawianych roślin i umożliwia im prawidłowy rozwój.