Opinie o Nas
 




 

Burak Czerwona Kula 15g taśma 6m

  • Beurteilung hinzufügen:
  • Kod towaru: 5907617301573
  • Hersteller: Vilmorin
  • Verfügbarkeit: Vorhanden

  • Netto-Preis: €1,72
    €2,05
  • szt.

Nazwa Czerwona Kula 2 nawiązuje do kształtu korzeni. Odmiana wytwarza regularne, niemal kuliste korzenie, zakończone długim i cienkim korzonkiem, o jednolitej, intensywnie czerwonej barwie. Zgrubienia pokrywa gładka skórka okrywająca regularnie wybarwiony, czerwony miąższ, o chrupiącej strukturze i wysokiej zawartości cukrów. Korzenie nabierają walorów konsumpcyjnych po około 90 – 100 dniach wegetacji. Okres plonowania rozpoczyna się na początku lata i trwać, w zależności od terminu wysiewu, aż do jesiennych przymrozków. Zbiory należy zakończyć przed zimą i nie pozostawiać korzeni w gruncie, ponieważ powoduje to utratę walorów konsumpcyjnych.

Odmiana Czerwona Kula 2 dostarcza aromatyczne i słodkie korzenie, uniwersalnym zastosowaniu konsumpcyjnym. Warzywa są polecane do konsumpcji bezpośredniej, jako składnik sałatek i surówek warzywnych, a także po obróbce termicznej, jako dodatek do zup i sosów. Korzenie utrzymują swoje walory w procesach przetwórczych, stanowiąc ceniony surowiec do przygotowywania domowych przetworów oraz mrożonek, a także wykazują wysoką trwałość pozbiorową, dobrze znosząc długotrwałe przechowywanie.

Nasiona umieszczone są na taśmie o długości 6 metrów. Taśma nasienna ułatwia wysiew, eliminuje konieczność wykonywania przerywki oraz pozwala na uzyskanie dorodnych plonów. Taśma wykonana jest z materiału biodegradowalnego.

Korzenie: kuliste, o regularnych kształtach, wyrównane rozmiarowo, zakończone długim i cienkim korzeniem palowym, pokryte gładką skórką, o jednolitej, intensywnie czerwonej barwie, miąższ podobnie wybarwiony, ze słabymi, pierścieniowymi przebarwieniami, zwarty, o chrupiącej i jędrnej strukturze, soczysty i słodki, o wysokich walorach smakowych.

Zastosowanie: do konsumpcji bezpośredniej, jako składnik sałatek i surówek warzywnych, do obróbki termicznej, jako dodatek do zup i sosów, surowiec do przygotowywania domowych przetworów, w szczególności soków, konserw i marynat, do mrożenia i do długotrwałego, zimowego przechowywania.

Termin siewu: od kwietnia do czerwca.

Rozstawa: 45 cm.

Termin zbioru: od czerwca do października.

Mrozoodporność: roślina zimotrwała, dla celów konsumpcyjnych uprawiana w cyklu jednorocznym.

Stanowisko: nasłonecznione, udaje się na każdym odpowiednio wilgotnym i żyznym podłożu, dobrze uprawionym, o wysokiej kulturze, nie wcześniej niż w drugim roku po oborniku.


Durch die Nutzung der Website erklären Sie sich mit der Verwendung vo Cookies einverstanden, von denen einige bereits in Ihrem Browser gespeichert sein können. Mehr Informationen dazu finden Sie in de Datenschutzpolitik.