Opinie o Nas






 

Karczowniki

Karczowniki
Karczownik  – gatunek gryzonia z podrodziny nornikowatych w rodzinie chomikowatych. Zamieszkuje brzegi wód Europy oraz północnej i środkowej Azji. Spotykany jest nad wodami, a także na łąkach i polach uprawnych, w lasach oraz w sadach.

Karczownik kopie rozległe systemy nor z gniazdem i spiżarniami. Populacje mieszkające w oddaleniu od zbiorników i cieków wodnych większą część życia spędzają pod ziemią. Osobniki nadwodne konstruują gniazda z części trzcin. Układają je na wodzie lub zawieszają wśród roślin nadbrzeżnych. Karczownik wykazuje aktywność głównie nocą. Nie zapada w sen zimowy.

Okres godowy karczownika rozpoczyna się, w zależności od warunków atmosferycznych, w lutym bądź marcu i trwa przez całe lato, aż po początek zimy. Po ciąży trwającej 21 dni samice rodzą 2-4lub 3-4 razy w ciągu roku, w miotach 6-8 lub 4-6 młodych.
NORMIX GR granulat  250g

NORMIX GR granulat 250g

8,00 zł
Do koszykaNiedostępny