MAXIMUS AminoMicro Universal 5kg
Nawóz bogaty w mikroelementy i wzbogacony aminokwasem (glicyną), zalecany w uprawach warzywnych i sadowniczych. Może być stosowany również w uprawach rolniczych.
Charakteryzuje się zwiększoną zawartością żelaza, które ma kluczowe znaczenie w uprawie warzyw i roślin sadowniczych - intensyfikuje procesy fotosyntezy. Aminokwas wspomaga odporność roślin. Produkt został wzbogacony o formułę MPC2 – kompleks specjalnie dobranych składników, który stymuluje roślinę do intensywnego wzrostu i rozwoju, przeciwdziała negatywnym skutkom suszy, wysokiej temperatury czy chłodu, zapewnia prawidłowe pozyskanie i wykorzystanie energii.
Zalecenia: Pełna skuteczność odżywiania mikroelementowego jest uzyskana przy 2 lub 3-krotnym stosowaniu nawozu.
Dawkowanie: 0,3-0,8 kg/ha
Skład:
- N- azot 11%, 110g/kg
- K2O- potas- 7%,70g/kg
- B- bor- 0,34%,3,4g/kg
- Cu- miedź- 5%, 50g/kg
- Fe- żelazo- 2%, 2g/kg
- Mn- mangan- 4%, 40g/kg
- Mo- molibden- 0,04%, 0,4g/kg
- Zn- cynk- 2%, 20g/kg
Korzyści
- zwiększa ilość zawiązanych owoców,
- wzmacnia odporność na choroby grzybowe i stres,
- zapewnia lepiej wykształcone organy użytkowe,
- gwarantuje lepsze parametry jakościowe plonu (jędrność, wybarwienie),
- uzupełnia nawet ukryte niedobory mikroelementów,
- korzystnie wpływa na ilość i jakość plonu,
- zapewnia wyższy indeks fotosyntezy (intensyfikacja procesów wzrostu i rozwoju),
- zwiększa odporność roślin na stresy abiotyczne i biotyczne.
- Zapewnia wyższy indeks fotosyntezy (intensyfikacja procesów wzrostu i rozwoju)
- Zwiększa odporność roślin na stresy abiotyczne i biotyczne
- Gwarantuje lepsze parametry jakościowe plonu (jędrność, wybarwienie)
Stosowanie
Proszę kliknąć wybraną uprawę aby przenieść się na kartę uprawy i zapoznać z technologiami nawożenia.
Uprawa |
Terminy oprysków |
Dawka (kg/ha) |
|
Rzepak |
Jesienią - formowanie rozety |
0,3-0,5 |
|
Wiosną – od ruszenia wegetacji do początku kwitnienia |
0,3-0,5 |
||
Zboża |
Jesienią – początek krzewienia |
0,3-0,5 |
|
Wiosną – od ruszenia wegetacji do początku kłoszenia |
0,3-0,5 |
||
Kukurydza |
Faza 3-6 liści |
0,3-0,5 |
|
Faza 8-10 liści |
0,3-0,5 |
||
Ziemniak |
Pełnia wschodów |
0,3-0,5 |
|
Przed kwitnieniem |
0,3-0,5 |
||
Po kwitnieniu |
0,3-0,5 |
||
Burak cukrowy |
Faza 6 – 10 liści |
0,3-0,5 |
|
10-14 dni później |
0,3-0,5 |
||
Cebula |
Od początku grubienia cebul |
0,3-0,5 |
|
Por |
Od początku grubienia cebul |
0,3-0,5 |
|
Dynia |
W okresie wzrostu owoców |
0,3-0,5 |
|
Fasola |
Po wschodach od fazy 2 - 3 liści właściwych |
0,3-0,5 |
|
Groch |
Po wschodach od fazy 2 - 3 liści właściwych do fazy zielonego pąka |
0,3-0,5 |
|
Seler korzeniowy |
5,7 tyg. po posadzeniu |
0,3-0,5 |
|
Kalafior |
Po posadzeniu rozsady, po przyjęciu się roślin |
0,5-0,5 |
|
4 tyg. po posadzeniu rozsady |
0,3-0,5 |
||
Brokuł |
Po posadzeniu rozsady, po przyjęciu się roślin |
0,3-0,5 |
|
4 tyg. po posadzeniu rozsady |
0,3-0,5 |
||
Kapusta |
W okresie wiązania główek |
0,3-0,5 |
|
Marchew |
Przed zwarciem rzędów |
0,3-0,5 |
|
Pietruszka |
Przed zwarciem rzędów |
0,3-0,5 |
|
Ogórek |
W okresie wzrostu owoców |
0,3-0,5 |
|
Papryka |
Papryka w polu - od 2 tyg. po posadzeniu rozsady |
0,3-0,5 |
|
Kapusta pekińska |
4 tyg. po posadzeniu rozsady |
0,3-0,5 |
|
Pomidor |
Pomidor w polu -od 2 tyg. po posadzeniu rozsady |
0,3-0,5 |
|
Sałata |
Po przyjęciu się rozsady, około 2 tyg. po posadzeniu lub później w miarę pojawienia się objawów niedoborów |
0,3-0,5 |
|
Jabłoń |
Po kwitnieniu w czasie wzrostu zawiązków |
0,3-0,5 |
|
Wzrost owoców |
0,5-0,8 |
||
Grusza |
Po kwitnieniu i w czasie wzrostu zawiązków |
0,3-0,5 |
|
Śliwa |
W okresie wzrostu zawiązków |
0,3-0,5 |
|
Porzeczka |
Przed kwitnieniem |
0,3-0,5 |
|
W czasie wzrostu owoców |
0,3-0,5 |
||
Po zbiorach owoców |
0,3-0,5 |
||
Wiśnia i czereśnia |
Przed kwitnieniem po ukazaniu się liści |
0,3-0,5 |
|
Wzrost zawiązków |
0,3-0,5 |
||
Malina |
Pędy dwuletnie - w czasie intensywnego wzrostu pędów |
0,3-0,5 |
|
Pędy jednoroczne- w czasie intensywnego wzrostu pędów do końca maja |
0,3-0,5 |
||
Pędy jednoroczne - po zbiorach owoców po pierwszych przymrozkach |
0,5-0,8 |
||
Truskawka |
Po ruszeniu wegetacji |
0,3-0,5 |
|
Latem do końca sierpnia |
0,5-0,8 |
Po stwierdzeniu niedoborów, w warunkach utrudniających pobieranie składników pokarmowych lub w celu regeneracji roślin należy zastosować dawkę nawozu:
0,5-0,8 kg/ha
Ilość cieczy użytkowej:- uprawy polowe - 200-500 l/ha; sady - 400-1000 l/ha.